15/02/2021 tot 20/02/2021
Cursus co-animator

Cursus op maat waarin je de animator-basics leert.

Cursus op maat waarin je de animator-basics leert.

Voor wie?

 • Je houdt van spelen, animatie, kinderen en knotsgekke momenten in het jeugdwerk
 • Je hebt een beperking en vraagt je af of je ook een rol kan opnemen als animator

Wat doen we?
Tijdens vele sessies kan je meer te weten komen over spelen maken, begeleiden van kinderen met een beperking, EHBO, voor een groep staan, snoezelen, wie ben ik als begeleider, omgaan met storend gedrag, .... 

We streven naar een inclusieve cursus voor al wie wil leren en groeien in het animeren van kinderen en jongeren. Dit betekent dat we in gesprek met jou op zoek gaan naar de mogelijkheden en kansen om bij te leren.

Hoe pakken we het aan?

 • Voor de cursus
  We voorzien twee gesprekken op voorhand. In het eerste gesprek leren we elkaar beter kennen en luisteren we naar je verwachtingen. Daarnaast leggen we uit hoe de cursus eruit ziet en beantwoorden al je vragen.  
  We bekijken dag per dag welke aanpassingen en/of ondersteuning er nodig is. Samen met jou stellen we een haalbaar en interessant cursusschema op. Een cursus hoeft niet noodzakelijk een volle week te zijn. 
 • Tijdens de cursus
  De cursus 'co-animator' is geen aparte cursus. Je neemt samen met de andere cursisten deel in een cursusgroep.  We werken in kleine groepen van ongeveer 12 personen waarmee je het grootste deel van de week zal doorbrengen, samen met 2 vaste cursusgevers. Doorheen de cursus werken we met een ondersteuner die individueel aan de slag gaat met jouw noden op afgesproken tijdstippen. 
 • Wat na de cursus?
  Ben je geslaagd voor de cursus? Dan ben je klaar om in actie te schieten in het (inclusieve) jeugdwerk. Je ontvangt aan het eind van je cursus een boekje met feedback van jouw cursusgevers. Je kan je stage lopen op een speelplein of jeugdbeweging. De stage duurt 50 uur. Je kunt een stageplaats zoeken via ‘Zoek een stageplaats’ op www.mijnkadervorming.be. Geef zeker jouw ‘KAVO-ID’ door aan de stageplaatsverantwoordelijke zodat deze jou digitaal kan koppelen aan hun stageplaats. Je gaat aan de slag met de dingen die je leerde op cursus. 

  Al onze cursisten worden op de stageplaats uitgedaagd op basis van talenten en interesse,dat is voor jou niet anders. De begeleiding gebeurt steeds door een ervaren stagebegeleider. Nadat je je stage succesvol beëindigde gaat wij na hoe je stage is verlopen. Als jouw volledig traject is ingevoerd op www.mijnkadervorming.be, dan kun je zelf je attest printen via het tabblad ‘Trajectgeschiedenis’. Voor de specialisatiecursus krijg je een getuigschrift in het inclusief jeugdwerk. 

Kostprijs?
Binnen Vrijetijdspunt is het recht op vrije tijd voor iedereen ons uitgangspunt. We vinden het belangrijk dat jongeren optimaal kunnen participeren aan ons vormingsaanbod los van een beperking of financiële situatie. 

De jeugddienst van je gemeente kan een deel van je inschrijvingsgeld terugbetalen (bijvoorbeeld jeugddienst van Brugge betaalt 75% van je inschrijvingsgeld terug). Iedere gemeente hanteert een andere aanpak. Via deze link kan je per gemeente vinden hoeveel de terugbetaling is.

Daarom hanteren we voor onze kadervorming 3 tarieven: 

 • Sociaal tarief (€60 indien je geniet van een verhoogde tegemoetkoming, met het gezin onder een leefloon staat of andere redenen)
 • Standaardtarief (€185)
 • Solidariteitstarief (€200 euro voor deelnemers die méér financiële ruimte hebben en er mee voor zorgen dat iedereen kan deelnemen.)
 • Misschien is de volledige cursus volgen niet wenselijk. Soms kiezen we voor rustmomenten of is een halve cursus wenselijk waardoor we een aangepaste prijs hanteren.

Heb je nog vragen omtrent betalingsmogelijkheden? Aarzel niet om ons te contacteren via bram.vanhecke@oranje.be / james.vermeersch@oranje.be. Wij kijken samen met jou wat de mogelijkheden zijn. 

Hoe kan ik mij inschrijven?

 • Via deze link kan je je inschrijven: JA IK WIL ME INSCHRIJVEN VOOR DE CURSUS.
 • Via dit Google Formulier kun je je inschrijven voor één van onze cursussen. Je krijgt een automatische e-mail dat we je inschrijving goed hebben ontvangen. Ontvang je deze e-mail niet? Neem dan contact op met vorming@oranje.be
 • Na je inschrijving krijg je via e-mail enige tijd later de factuur. Je bent ingeschreven als de factuur betaald is. Een maand voor de cursus krijg je de laatste praktische informatie doorgestuurd via e-mail.

Uitzonderlijke annulatie kadervormingscursus

Indien de corona maatregelen ervoor zorgen dat we de kadervorming cursus in de krokusvakantie van 2021 moeten annuleren mogen jullie van ons asap een mailtje verwachten. Hierin wordt gevraagd om een keuze te maken tussen: een volledige terugbetaling van het inschrijvingsgeld, de inschrijving te verplaatsen naar de herfst cursus van 2021 (enkel voor de animatorcursus) of naar de krokus cursus van 2022. In het geval van een terugbetaling: hou er rekening mee dat dit even kan duren.

Wat na de cursus?
Na je cursus ben je klaar om in actie te schieten in inclusieve jeugdwerk. Je ontvangt aan het eind van je cursus een boekje met feedback van jouw cursusgevers. Je kan je stage lopen op een speelplein of jeugdbeweging. Je gaat aan de slag met de dingen die je leerde op cursus. 

Al onze cursisten worden op de stageplaats uitgedaagd op basis van talenten en interesse,dat is voor jou niet anders. De begeleiding gebeurt steeds door een ervaren stagebegeleider. Nadat je je stage succesvol beëindigde ontvang je van ons een attest in het inclusief jeugdwerk. 
Het attest van Oranje is geen erkend ‘attest in het jeugdwerk’. 

Meer weten?
Volg het facebookevenement van de cursussen om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes.

 

 

 

 

Deze activiteit is een onderdeel van:

Cursussen voor vrijwilligers

Alles over inclusief jeugdwerk
15/02/2021 tot 20/02/2021
Hoogveld 4
8210 Veldegem
€185 standaardtarief
(Hele dag)
Rolstoeltoegankelijk

Inschrijven voor deze activiteit

(bv: Met hoeveel personen kom je? Ben je vegetarisch? Heb je een bepaalde allergie? ...)

Contacteer ons voor meer informatie

Peterseliestraat 100
8000 Brugge
050 47 25 90

Telefonische bereikbaarheid:
van ma tot vrij van 10 - 12.30 uur en van 13 - 17 uur

Als vrijwilliger kan je veel betekenen

Download onze publicaties en documenten

Vrijetijdspunt brengt om de drie maanden een nieuw Magazine uit. Je vindt er niet alleen een overzicht van alle activiteiten en werkingen, maar ook interessante artikels, toffe foto's... Voor de vakantiegangers is er ook onze reisbrochure. Daarnaast vind je er ook de afsprakennota voor vrijwilligers. Download hier onze laatste publicaties.

Wil je graag ons Magazine en/of de reisbrochure per post ontvangen? Neem dan contact op!

 • Magazine herfst - aangepast programma

 • Reisbrochure 2020

 • Afsprakennota vrijwilligers